Bonver Dakar Tým posílá 2 speciály na Baja Aragon 2018

20. 07. 2018

V pátek 20. července se rozjede již 35. ročník prestižní dálkové rallye Baja Aragon. Hostí ji tradičně španělský Teruel. Bonver Dakar Team nasadí do závodu dva závodní speciály.


Bonver Dakar Tým posílá 2 speciály na Baja Aragon 2018

Půlkulaté narozeniny slaví španělská dálková rallye Baja Aragon a podle organizátorů přijede rekordní počet více než 230 gratulantů – závodníků, kteří se na motocyklech, čtyřkolkách a v osobních a nákladních automobilech účastní tohoto krásného závodu.

Bonver Dakar Team do rallye nasazuje dva závodní speciály Tatra Jamal s posádkami Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci, Jaromír Martinec a Jaroslav Valtr, Radim Kaplánek a Miroslav Zbranek. Cílem obou pilotů je minimálně obhájit umístění z roku 2017, kdy se v kategorii kamionů umístila Valtrova posádka na druhém a Vrátného na třetím místě. Vítězství z roku 2017 bude letos v Teruelu obhajovat Martin Macík s Liazkou. V kategorii kamionů se bude celkem účastnit 12 posádek, automobilů a čtyřkolem bude kolem 218 a v této kategorii budou závodit i Martin Prokop a Miroslav Zapletal.

„Letošní Aragon je pro nás velká výzva. Chceme minimálně potvrdit skvělé umístění obou našich posádek z loňska a zároveň potřebujeme najet kilometry v závodním tempu jako přípravu na rallye Africa Eco Race 2019“ říká šéf týmu a pilot jednoho ze speciálů Tomáš Vrátný. „V dubnu jsme absolvovali Marocco Desert Challenge, kde jsme si vyzkoušeli jak duny, tak tvrdé kamenité cesty. Aragon nabízí zase jiné podmínky, takže jsme rádi, že máme širší tréninkový záběr“ dodává Vrátný, jehož tým letos rozšířili i zákazníci jednoho z partnerů, společnosti ADIP, kteří si místo „vybojovali“ svoji účastí v zákaznickém věrnostním programu.

„Baja Aragon je pro mě letos prvním ostrým závodem. Letos je ve stavařině silná sezóna a kvůli pracovnímu vytížení jsem se za volant moc nedostal“ hodnotí stav před startem Jaroslav Valtr, který v roce 2017 obsadil druhou příčku na Africa Eco Race a také na Baja Aragon. „I když mi trénink chybí, chtěl bych zajet ještě lépe, než vloni“ věří si Valtr.

Baja Aragon se jede na 3 etapy. První, zahřívací, měří 12,8 km se startem v pátek ve 21.00h. Sobotní etapa je složená ze dvou částí - první je dlouhá 215,6 km, druhá část pak 154,5 km. V neděli posádky absolvují poslední etapu, která je dlouhá 127,5 km. Celkem tak čeká na účastníky rallye 510,4 km s minimálními, asi 30 km přejezdy mezi bivakem a starty a cíli.