KAR group, a.s. předal první autobusy Iveco Crossway společnosti ARRIVA MORAVA a.s.

02. 07. 2019

KAR group, a.s. předal společnosti ARRIVA MORAVA a.s. první bezbariérové autobusy IVECO CROSSWAY Low Entry z letošní dodávky


KAR group, a.s. předal první  autobusy Iveco Crossway společnosti ARRIVA MORAVA a.s.

Celkem dvacet vozidel, které tvoří letošní dodávku autobusů pro ARRIVA MORAVA, jsou výsledkem letité spolupráce obou společností jak v oblasti prodeje a servisu, tak v partnerské pomoci hledat řešení. Náročné poptávkové řízení splňující požadavky dopravního systému olomouckého kraje, kde budou vozidla provozována, vycházelo z nákladů životního cyklu „LCC“ a zde autobusy IVECO vykazují výborné výsledky.

„ARRIVA MORAVA je v České republice dlouhodobě lídrem v oblasti inovací i určování trendu vizuálního stylu vozidel hromadné přepravy, a proto bylo důležitým úkolem společnosti KAR group připravit takový autobus, jenž bude pro cestující i řidiče to nejlepší, čímž se lze na našich silnicích příjemně svést“, uvádí Miroslav Halász, správce vozového parku společnosti.

Předání prvních autobusů, uskutečněné v olomoucké provozovně společnosti KAR group, provedl předseda představenstva Luboš Cekr a zástupce společnosti Iveco Czech Republic, a.s., Jan Svoboda. Za společnost ARRIVA MORAVA vozidla převzali Jaroslav Homola, technický ředitel a Miroslav Halász, správce vozového parku. Novou flotilu autobusů budou servisně zajišťovat střediska společnosti KAR-mobil s.r.o., autorizovaný servis a prodejce náhradních dílů značky IVECO BUS.

Příměstské Autobusy IVECO Crossway Low Entry jsou moderní, lehce ovladatelné a kladou velký důraz na pracoviště řidiče, v dnešní době tolik důležité. Jako nadstandardní prvky výbavy stanoviště řidiče můžeme uvést: samostatnou klimatizaci stanoviště, sedadlo řidiče ISRI s velmi dobrou podporou páteře a nohou, lednici na stanovišti řidiče pro dvě PET láhve, zvětšená zpětná zrcátka s vylepšeným parabolickým zrcátkem, díky kterému má řidič přehled o dění před a v pravé přední části vozidla, display couvací kamery s optickým naváděním, parkovací senzory, dvojitě zasklené okno řidiče a předních dveří – díky této funkci se okno nikdy nezamlží a není tedy nutné vyhřívání těchto oken, klimatickou pohodu má zajištěnou díky rozšířené kabině řidiče, která vychází z městského provedení.

Vytvořený návrh prostoru pro cestující vychází z dopravního systému, ve kterém bude vozidlo provozováno. Interiéru dominuji modrá sedadla, jejichž potah je antibakteriální a voděodolný. Podlaha autobusu je vyvedena v tmavším odstínu s modrými piny tak, aby na ni nebyly viditelné šmouhy a podobné znečištění. Hrany podlahy a madla jsou ve speciálním odstínu žluté barvy, aby byly dobře viditelné i pro cestující se zrakovou vadou. Dalším velice důležitým prvkem je tónované zasklení autobusu. Pohledově designové řešení je však velice praktické. Sluneční záření neohřívá součásti interiéru, jako jsou sedadla či podlaha. V interiéru se díky tomu udržuje dobrý tepelný komfort a klimatizace nemá problém udržet teplotu ani v horkých letních dnech.

„Na vozidle je dále velké množství „technických inovací“ a to především systém požární ochrany. Platné legislativě stačí vybavit vozidlo dvěma hasícími přístroji o hmotnosti 6 kg. My jsme šli ještě dále a v motorovém prostoru se nachází detekční čidla, která v případě požáru signalizují na palubní desce požár. Řidič má pak k dispozici na zadním motorovém víku malá dvířka (o velikosti dvířek palivové nádrže), do kterých vsune hadici hasícího přístroje a započne hašení. Díky tomuto řešení, není potřeba otevírat motorové víko a pouštět vzduch k požáru.“ doplňuje Miroslav Halász.

Základní technické parametry autobusu IVECO Crossway LE 12

Délka 12 metrů, motor splňující nejpřísnější normu Euro 6, step C, manuální šestistupňová převodovka, počet míst k sezení je 45 a k stání 44, celkem 89 cestujících. Ve vozidle se nachází prostor pro přepravu cestujícího na invalidním vozíku a místa pro kočárek.