Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

17. 07. 2024

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.


Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Premiéry závodních speciálů

Návštěvníci se mohou těšit zejména na nový závodní speciál, který bude mít na Colours of Ostrava veřejnou premiéru. „Na příští ročník Rallye Dakar připravujeme nový závodní kamion. Je to úplně nová generace závodní techniky. Moc klukům z týmu Fesh Fesh děkuji, že ho stihli na tuto významnou událost dokončit. Na Coloursech má premiéru záměrně, jsme ostravský tým a tento festival je jednou z nejvýznamnějších událostí ve městě i v celém regionu,“ říká Tomáš Vrátný, předseda představenstva společnosti Ostra Group a zároveň majitel a pilot závodního týmu Fesh Fesh. „Po festivalu budeme pokračovat v intenzivních přípravách, je potřeba kamion otestovat, připravit software pro motor a převodovku, nastavit správně podvozek a spoustu dalšího. V srpnu nás čekají závody v Polsku, v říjnu vyrazíme do Maroka a 3. ledna 2025 se postavíme na start slavné Rallye Dakar, která se v příštím roce pojede opět v Saudské Arábii,“ představuje plány týmu Tomáš Vrátný, který v roce 2023 získal titul vicemistra světa ve FIA šampionátu v dálkových rallye.

 

V Ostra Dakar Zóně se návštěvníků představí i motocyklový kaskadér, vicemistr Evropy a několikanásobný vicemistr ČR ve stunt ridingu, Adam Peschel. Ten zde osobně ukáže návštěvníkům svůj nový závodní stroj.

V Ostra Dakar Zóně mohou návštěvníci vidět i jedno z dopro-vodných vozidel, dále se na chvíli mohou stát posádkou závodního speciálu a budou moci také ochutnat arabskou kávu připravovanou v rámci workshopů v džezvě. 

Colours bez bariér – servis pro vozíčkáře a Albert Llovera na Melting Potu

V rámci projektu Colours bez bariér bude v Ostra Dakar Zóně v provozu také servis invalidních vozíků. „Na takovýchto festivalech servisujeme především defekty pneumatik, pomáháme s dobitím baterií či s dalšími drobnějšími závadami. Náš tým se servisním vozidle se ale bude snažit vyjít vstříc i při složitějších závadách,“ říká Marek Mikulka ze společnosti Ortoservis, která bude servis vozíků v Ostra Dakar Zóně zajišťovat. Ostra tento projekt podporuje i z toho důvodu, že v rámci závodního týmu Fesh Fesh působí Albert Llovera, který jako první vozíčkář dokončil Rallye Dakar v kategorii kamionů v roce 2016. V loňském roce dokončil v rámci klasifikace Dakar Experience závod na 17. místě. Albert Llovera bude také hostem diskuzního fóra Melting Pot, které na festivalu hostí zajímavé osobnosti z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Albert Llovera vystoupí na Livingstone Stage v sobotu od 12.00 hodin a pak bude k dispozici návštěvníkům v Ostra Dakar Zóně.

Colour Art – pastelky pomáhají

Druhým rokem spolupracuje Ostra Group s ostravským ilustrátorem a kreslířem Honzou Šádkem. Ten v areálu festivalu vystavuje reprodukce svých ilustrací formou velkoplošných bannerů. „Řada lidí se o mé ilustrace zajímá, chce je mít doma či ve firmě. Tady mají možnost získat tyhle bannery, které jsou vystaveny v areálu. Pokud má někdo zájem, stačí přispět jedné ze tří neziskových organizací (Mobilní hospic Ondrášek, Míša pomáhá a Mikasa) a jako poděkování mu pak vybraný poster pošleme,“ říká Honza Šádek k projektu, který vloni pomohl výše zmíněným organizacím získat přes 120 tisích korun. „Informace předají naše pastelkové hlídky, které se budou u posterů pohybovat,“ dodává Honza Šádek