Ostravský Fesh Fesh mezi deseti nejlepšími kamiony a na závěr rallye navíc etapové vítězství!

15. 01. 2023

Poslední, 14. etapou, se účastníci rozloučili s Rallye Dakar 2023. Etapu vyhrál kamion týmu Fesh Fesh s litevskou posádkou Paškevičius – Volkov – Guzauškas. V kategorii kamionů se českým posádkám letos dařilo. Ostravský tým Fesh Fesh obsadil s Tatrou Jamal č. 509 a posádkou Vrátný – Boba – Martinec celkové deváté místo!


Ostravský Fesh Fesh mezi deseti nejlepšími kamiony a na závěr rallye navíc etapové vítězství!

V poslední, 15. etapě z Al Hofufu do Dammamu byly obě posádky týmu Fesh Fesh úspěšné. Vaidotas Paškevičius s Tatrou Jamal č. 514 etapu vyhrál a v první desítce je i posádka Vrátný – Boba – Martinec, která vybojovala 9. pozici. V celkovém pořadí je také devátá a ve světovém šampionátu v rallye má průběžné třetí místo.  

„Letošní Dakar byl dlouhý, byl těžký. Důležité je, že jsme v cíli. A tady se každý finišer počítá. To, co organizátoři slibovali, tak se jim podařilo. Těžké dunové pasáže, které se dojížděly za tmy, jedna neplánovaná maratonská etapa, kdy jsme všichni trochu improvizovali v důsledku velmi nepříznivého počasí, trasa v Pustých končinách a další. Stálo nás to hodně sil, ale zvládli jsme to“, říká Tomáš Vrátný, šéf týmu a pikot závodního speciálu Tatra Jamal. „Díky moc mechanikům a celému týmu, velké díky patří Vaidotasovi, který mi v posledních etapách hodně pomohl tím, že jsme se drželi spolu a v těch nejtěžších úsecích jsme se mohli spolehnout na to, že kdyby se něco stalo, tak si pomůžeme“, říká Tomáš Vrátný o týmové spolupráci. 

Ostravský tým Fesh Fesh odstartoval do 45. ročníku Rallye Dakar se třemi závodními speciály. Po první etapě se ale se závodem musel rozloučit posádka kamionu Ford Cargo Llovera – Llober - Vojkovský kvůli poškozené zadní nápravě a zadřenému diferenciálu. Litevská posádka s Tatrou Jamal č. 514 měla závod velmi dobře rozjetý a v prvních etapách ukázala, že má ambice na pozice v první desítce. Po páté etapě se po natankování nekvalitního paliva na jedné z čerpacích stanic objevily problémy se vstřikováním, a do šesté neodstartovali a uplatnili tzv. žolíka. Penalizace je pak z první desítky odsunula do desítky třetí. Závod ale nevzdali, v deváté etapě obsadili dokonce 5. místo a celkově se probojovali k 16. pozici. „Škoda, že jsme se potýkali s problémy se vstřikovači. Naše šance na první desítku byly vysoké“, říká ke svému umístění pilot speciálu Tatra Jamal Vaidotas Paškevičius.

Tatrovka Tomáše Vrátného se na začátku soutěže také potýkala s drobnými problémy, především s řazením a správným nastavením motoru. To se však podařilo docela rychle vyřešit a Tomáš Vrátný se se svou posádkou začal posouvat z konce druhé desítky do desítky první. Zlom přinesla 9. etapa, kterou zajel v šestém nejlepším čase, a to ho dostalo do první desítky. Všem fanouškům zatrnulo, když na konci šesté etapy Tatra Tomáše Vrátného skončila na boku. Nebylo to naštěstí nic vážného a po rychlém vyproštění italskou posádkou mohli v etapě i závodě samotném pokračovat.

Celá rallye končí 15. ledna v saudskoarabském Dammámu závěrečným pódiem. Ostravský tým Fesh Fesh po svém úspěšném absolvování následně odveze vozidla do přístavu a 16. ledna se 30členný tým vrací zpět do České republiky.