Prezident Petr Pavel pokřtil nový dakarský speciál týmu Fesh Fesh

21. 07. 2024

Prezident České republiky Petr Pavel v rámci svého programu na festivalu Colours of Ostrava pokřtil nový závodní speciál týmu Fesh Fesh, který se připravuje na lednový start Rallye Dakar.


Prezident Petr Pavel pokřtil nový dakarský speciál týmu Fesh Fesh

V rámci svého programu na multižánrovém festivalu Colours of Ostrava navštívil prezident České republiky Petr Pavel také OSTRA DAKAR ZÓNA, kde má svou premiéru nový závodní speciál ostravského týmu FESH FESH s označením TATRA FF7 4x4 New Gen. Tento speciál si důkladně prohlédl, zeptal se na technické detaily a následně jej pokřtil šampaňským a pískem ze saudskoarabské pouště.

Prezident Petr Pavel popřál také mnoho úspěchů motocyklovému kaskadérovi a instruktoru bezpečné jízdy na silničních motocyklech Adamovi „Special“ Peschlovi hodně štěstí při jeho prvním startu na Rallye DAKAR. Pojede v kategorii motocyklů pod hlavičkou ostravského týmu FESH FESH.

Závodní speciál

Novinka ve flotile týmu FESH FESH představuje jejich novou generaci závodních speciálů. „Nové vozidlo jsme plánovali velmi dlouho, celý proces stavby byl velmi náročný a chci celému týmu FESH FESH poděkovat za to, že se podařilo tohle krásné auto připravit na festival Colours of Ostrava. Je to jedna z nejvýznamnějších akcí v Ostravě a regionu a my, jako ostravští patrioti, jsme chtěli naši „FF7“ představit právě tady,“ komentuje prezentaci nového vozu jeho pilot Tomáš Vrátný. „Před prvními závody v Polsku nás ale čeká ještě spousta práce, abychom vše dokončili a řádně připravili. A doufám, že ta sedmička v názvu nám bude nosit štěstí,“ dodává Tomáš Vrátný.

Speciál je postaven na osvědčeném tatrováckém podvozku s centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami, kabina byla použita z modelu TATRA 815, dodatečně vyztužená bezpečnostním rámem dle pravidel FIA (Mezinárodní automobilová federace), která vydává předpisy pro stavbu závodních speciálů. Vůz je poháněn dieselovým šestiválcem Volvo o objemu 13 litrů s výkonem 1 100 koňských sil a kroutícím momentem 4 500 Nm.

Hnací trakt je dále doplněn o automatickou šestirychlostní převodovku Allison a sestupnou převodovku TATRA. Vozidlo je obuto na pneumatikách Michelin X Force ZL s centrálním dofukováním kol.

„Čeká nás teď hodně testování, musíme vyladit software pro řídící jednotky motoru a převodovky a první ostrý start bude na rallye Baja Poland na konci srpna, v říjnu pak jedeme do Maroka, kde si s „FF7“ vyzkoušíme závodění v písku a když bude vše v pořádku, tak se 3. ledna 2025 postavíme na start Rallye DAKAR,“ představuje týmové plány Tomáš Vrátný, který v roce 2023 získal titul vicemistra světa FIA šampionátu v dálkových rallye.

foto: Martin Straka, Colours of Ostrava a FESH FESH team