Rekonstrukce autobusového nádraží v Šumperku je ve finále, otevřeno bude v lednu 2021

06. 12. 2020

Výstavba nového moderního dopravní terminálu v Šumperku je téměř dokončena. V závěru letošního roku proběhnou poslední dokončovací práce a zkoušky.


Rekonstrukce autobusového nádraží v Šumperku je ve finále, otevřeno bude v lednu 2021

Výstavba nového moderního dopravní terminálu v Šumperku je téměř dokončena. V závěru letošního roku proběhnou poslední dokončovací práce a zkoušky. Provoz autobusového nádraží se vrátí na původní místo téměř přesně po roce provozu na náhradním stanovišti. Pro veřejnost se nové autobusové nádraží otevře v pondělí 18. ledna  2021.

Původní autobusové nádraží v Šumperku bylo vybudováno v roce 1973. Příprava současné rekonstrukce začala v roce 2014. Samotná realizace byla zahájena v květnu 2019. V lednu 2020 bylo nutno přemístit provoz autobusového nádraží do okolních ulic Jeremenkova a Fialová s významnou reorganizací dopravy v těchto, i navazujících ulicích.

„Všem občanům města a cestujícím děkuji za trpělivost. Jsem si vědom toho, že náhradní autobusové nádraží je zátěží pro cestující i okolní dopravu. Proto jsem velmi rád, že se z provizoria můžeme vrátit po roce zpět. I přes omezení spojená s epidemií se nám podařilo splnit původní plán a dokončit rekonstrukci autobusového nádraží, včetně stavby parkoviště a cyklověže, ještě v roce 2020,“ řekl starosta Šumperka Tomáš Spurný.

V rámci projektu rekonstrukce autobusového nádraží byla postavena zcela nová výpravní budova. Celé její přízemí je určeno veřejnosti.  Cestující zde najdou čekárnu, informační kancelář a sociální zázemí. Čekárna je klimatizovaná a pokryta wifi signálem. Ve zbytku budovy je zázemí pro řidiče a správa nádraží. Výhodou při stavbě bylo použití modulárního systému CUBESPACE. Stavba tohoto systému je možná v jakémkoli ročním období a samotná hrubá stavba celé budovy trvala pouze dva dny. Na střechách nástupišť je provedena „zelená střecha“ s extenzivní výsadbou. Stejná zelená střecha, s porostem vysokým přibližně 60 cm, je také na výpravní budově.

Nyní probíhají dokončovací práce, nasazení a testování informačních, kamerových a bezpečnostních systémů a příprava koordinace logistiky na nástupištích. S plánovanými kolaudacemi směřujeme k dohodnutému lednovému zahájení provozu“, komentuje aktuální stav prací Petr Nemrava ze společnosti ČSAD Ostrava, která je provozovatelem autobusového nádraží.

„Udělali jsem maximum pro pohodlí a komfort cestujících. Celý prostor nádraží bude bezbariérový a do projektu byly přidány smart funkcionality. Cestující budou mít k dispozici wi-fi připojení, které bude součástí bezplatné městské sítě wi-fi hotspotů, mobiliář doplní chytré lavičky, nástupiště osvětlují chytré lampy, které reagují na pohyb. Chybět nebude ani sofistikovaný informační systém pro cestující, “ vyjmenoval místostarosta města Jakub Jirgl. Dodal, že intenzivní a pravidelnou komunikací s dodavatelskými firmami, stavebním dozorem a generálním projektantem se celé dílo daří vést k cíli.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošel také prostor před nádražím. Vzniklo zde nové veřejné parkoviště pro osobní automobily, cyklo věž pro 118 kol a odstavná plochy pro autobusy. Revitalizovány byly přilehlé komunikace a rozsáhlé okolí.

Investory výstavby přestupního terminálu je město Šumperk ve spolupráci se společností ČSAD Ostrava ze skupiny OSTRA. Společnost ČSAD Ostrava financovala výstavbu nové výpravní budovy.

Stavební a práce realizovala společnost Terminál Šumperk, sdružení brněnských firem IMOS Brno, a.s. a PSN DS a.s. Projekční práce realizovala společnost Cekr CZ s.r.o.

„V rámci Olomouckého kraje provozujeme autobusová nádraží také v Olomouci, Uničově a Litovli. V Olomouci právě probíhá rekonstrukce čekárny a v Litovli a Uničově se připravuje celková rekonstrukce autobusového nádraží. Náš podíl na investicích do lepších služeb pro cestující chápeme jako součást služby pro města, ve kterých autobusová nádraží provozujeme,“ řekl za společnost ČSAD Ostrava předseda představenstva Tomáš Vrátný.

Slavnostní otevření nového dopravního terminálu proběhne dne 14. ledna 2021 a bude spojeno s tiskovou konferencí pro media a prohlídkou pro zástupce okolních měst a obcí. Pro veřejnost se celý dopravní terminál otevře v pondělí 18. ledna 2021.