Valtr zlatý na Baja Aragon 2018

23. 07. 2018

Bonver Dakar Team si zásluhou Jaroslava Valtra odváží ze španělské rallye Baja Aragon zlatou medaili. Šéf týmu Vrátný skončil na pátém místě.


Valtr zlatý na Baja Aragon 2018

Španělská rallye Baja Aragon, která se jela o víkendu 20. – 22. července přinesla úspěch ostravskému Bonver Dakar Teamu. Zasloužila se o něj posádka Jaroslav Valtr, Miroslav Zbranek a Radim Kaplánek. Druhý speciál s posádkou Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci a Jaromír Martinec skončil na celkovém pátém místě.

Speciál pod vedení Jardy Valtra si v průběhu celého, 35. ročníku rallye Baja Aragon vedl výborně a průběžně si držel vedení ve všech etapách. Nezaváhal ani v poslední etapě průběžné vedení v neděli potvrdil a z letošního ročníku si tak posádka odnáší trofej nejcennější. Po příjezdu do cíle poslední etapy byli kluci spokojení a Jarda k tomu řekl: „Stejně jako předchozí etapy jsme si to i dnes užili. Etapa se zčásti skládala z úseků včerejšího dne, ovšem po předchozím silném dešti to daleko více klouzalo a také v řečištích bylo více vody. Dávali jsme si proto pozor, aby nás zbytečná chyba nepřipravila o vedení. Věděli jsme, že Martin Macík se bude snažit stáhnout časový náskok a počítali jsme s tím, že nás dojede. Pustili jsme jej před sebe a pak jsme už jen kontrolovali časový odstup. Celkově jsem spokojený, auto fungovalo skvěle a sedli jsme si i jako posádka. Chci klukům i celému týmu poděkovat za skvěle odvedenou práci.“ Valtrovi se vyplatilo, že v průběhu všech etap jel velmi technicky a vyvaroval se chyb, které by ho mohly připravit o cenný náskok před liazkou Martina Macíka. Ten skončil v kategorii kamionů na celkovém druhém místě. Martin Prokop v automobilech skončil třetí.

Šéf týmu Tomáš Vrátný byl v cíli etapy také spokojený. „Dnes jsme si spravili chuť a užili jsme si to. Terén sice klouzal, ale zase nás neobtěžoval nepříjemný prach a vedro. Startovali jsme ze sedmého místa, ale postupně jsme tři kamiony předjeli a jeden stál s technickou poruchou, takže jsme už při dojezdu věděli, že z toho bude třetí etapová příčka. Tento výkon nás nakonec vynesl na celkové páté místo, což po sobotních problémech považujeme za úspěch. Důležité je pro nás celkové vystoupení týmu na letošním ročníku, a to bylo skvělé. Gratuluji Jardovi a jeho posádce k vítězství, všem členům týmu za skvělou práci a Vám za podporu. Už teď se těšíme na další závody a doufám, že nám zachováte přízeň“ říká Vrátný, který přišel o lepší umístění kvůli ukroucené zadní poloose po pádu do jedné z roklí během náročné sobotní etapy.

Bonver Dakar Team se bude v nadcházejících měsících věnovat přípravě techniky na rallye Africa Eco Race 2019, nicméně nevylučuje účast na některém z regionálních podniků, které se v průběhu září a října pojedou v Polsku, Turkmenistánu a Maroku.

Tlumiče Donerre výtečně i na Baja Aragon

Součástí skupiny ČSAD Ostrava je mj. renomovaný francouzský výrobce sportovních tlumičů Donerre Suspension. Jejich výrobky bylo na Baja Aragon vybaveno celkem 15 posádek v kategoriích kamionů. Automobilů a závodních čtyřkolek. V kamionech byly na vítězné Valtrově tatrovce, v automobilech s tlumiči Donerre pak největším úspěch zaznamenal Alejandro Martins na osmém místě a v podkategorii automobilů s náhonem dvou kol zvítězila čínská posádka Xiang - Tao.